Engelsiz Bilişim 2015 Kongresi'ne katıldık

2-4 Eylül 2015 tarihlerinde Manisa'da gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı Engelsiz Bilişim 2015 Kongresi'nin düzenleyici kurumları arasında yer alan Eğitimde Görme Engelliler Derneği, kongre boyunca ödül töreni ve gerçekleştirilen oturumlarda üyeleriyle aktif olarak yer aldı.

YGS-LYS Uzaktan Eğitim Projesi Ödül Aldı

Kongrede açılış konuşmalarının ardından yapılan Engelsiz Bilişim Ödül Töreni'nde; Kamu Hizmeti, Özel Sektör, Medya, Sosyal Sorumluluk, Eğitim, Web Sayfası ve Öğrenci Projesi kategorilerinde aday olan kurumlardan başarılı olanlara ödül verildi. Eğitim kategorisinde, Eğitimde Görme Engelliler Derneği olarak düzenlediğimiz YGS-LYS Uzaktan Eğitim Projesi ödül almaya hak kazandı.
Haber için tıklayın Ödül anına ait video için tıklayın
Töreninde ayrıca, Kamu Hizmet Ödülü'ne layık görülen Milli Eğitim Bakanlığı Engelsiz EBA Birimi'nde komisyon üyesi olarak bulunan Yönetim Kurulu Üyesi Emre Taşgın ve dernek üyesi İbrahim Elibal, ödül almaya diğer komisyon üyeleriyle birlikte katıldı.

Engelsiz EBA'da Mevcut Durum

Kongrenin 2. günü gerçekleştirilen oturumda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Engelsiz EBA Birimi hakkında komisyon üyeleri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Bu oturumda söz alan Emre Taşgın, FATİH Projesi'ne engelli bireylerin erişimi sürecine henüz dernek kurmadan önce müdahil olmaya çalıştıklarını anımsatarak, gelinen noktada bu komisyona katılmanın önemli olduğunu belirtti. Şuana kadar çok geç kalındığını, yapılması gereken birçok şey olduğunu aktaran Taşgın; Şubat ayında gerçekleştirilen FATİH Projesi ve Engelliler temalı çalıştayda alınan kararların hayata geçirilmesi mümkün olursa, komisyonun amacına ulaşmış sayılabileceğini söyledi. Ayrıca kaynaştırma sınıflarında öğrenim gören engelli bireylerin unutulmaması ve Bakanlık bünyesinde görev yapan engelli öğretmenlerin dışarıda tutulmaması gerektiğini belirten Taşgın, şuana kadar bu kesimlerin ihtiyaçlarını dile getirdiklerini, fakat bürokrasinin yavaşlığından kaynaklı olarak erişilebilirlik hususunda somut bir kazanım elde edemediklerini belirtti. Taşgın; mevcut durumda, bu yıl arzu edilen somut kazanımların sağlanması noktasında daha çok çalışılması gerektiğini ve STK kimliğini daima muhafaza ederek hedef kitlenin sorunlarını aktarmaya çabaladığını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

"GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜREÇLERİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ" Başlıklı Oturum Düzenlendi

Kongrenin 3. günü dernek tarafından düzenlenen "GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜREÇLERİNE KATKI SAĞLAYAN BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ" oturumunda; "Görme Engelli Bireylerin Bilgisayar Yoluyla Nota Yazımı ve Basımı" başlıklı sunumuyla Ali Alpaslan, "Görme Engellilere Yönelik YGS-LYS Uzaktan Eğitim Projesi" başlıklı sunumuyla Pınar Göcen, "Engelsiz Üniversite Çalışmalarında Bilişim Çözümleri
" başlıklı sunumuyla ise Muharrem Ocal konuşmacı olarak yer aldı. Oturum Başkanlığı'nı derneğimiz üyesi Mustafa Beydoğan'ın yaptığı bu oturumda ayrıca, Elif Ünver, "Körcül Yaşama Online Katkı: Körüz.Biz Projesi" başlıklı sunumunu gerçekleştirerek, bir yıldan fazla süredir faaliyette olan koruz.biz internet sitesinin görme engelli bireylerin hayattına nasıl dokunduğuna değindi.
YGS-LYS Uzaktan Eğitim Projesi sunumunu indirmek için tıklayın Engelsiz üniversite çalışmalarında bilişim çözümleri başlıklı sunumu indirmek için tıklayın

EGED üyeleri "ANDROID İŞLETİM SİSTEMİNDE ERİŞİLEBİLİR MOBİL UYGULAMALAR" başlıklı oturumun düzenlenmesine de katkıda bulundu. Aynı zamanda derneğimiz üyesi İbrahim Elibal, "BİLİŞİMDE ENGELLİLERDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VE HUKUKİ HAKLAR" başlıklı oturumda, Oturum Başkanı olarak görev yaptı.
Not: Sunumlara ait videolar, temin edilmesinin ardından bu sayfa üzerinden paylaşılacaktır.

İlgili Alanlar: