"Öğretmen olabilir" ifadeli raporun sağlık kurulu raporuyla aynı hastaneden alınması uygulamasının kaldırılması üzerine
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu döneme mahsus olmak üzere "öğretmen olabilir" ifadeli raporun sağlık kurulu raporuyla aynı hastaneden alınması şartını kaldırması üzerine değerlendirmelerimiz şu şekildedir:
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, 22 Şubat 2021 tarihli açıklamasında, "Covid-19 salgını nedeniyle bu atama dönemine münhasır olmak üzere, ataması gerçekleştirilen öğretmenlerin, sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekküllü herhangi bir hastaneden alacakları sağlık kurulu raporunun kabul edileceğini" bildirmiştir. Bu, mevcut atama dönemiyle sınırlı olmak üzere, Sağlık kurulu raporu ile öğretmen olabilir ifadeli raporun aynı hastaneden alınması uygulamasının yürürlükte olmayacağı anlamına gelmektedir. Derneğimizin sürekli vurguladığı şekliyle son dönemlerde yapılan atamalarda karşımıza çıkan ve birçok mağduriyeti beraberinde getiren söz konusu uygulama, bir defaya mahsus olmak üzere kaldırılmakla mevcut atama döneminde bir kuruma yerleşen öğretmen adayları için bir kazanım sağlamıştır. Derneğimiz bu ve önceki atama dönemlerinde bahsi geçen uygulamanın kaldırılabilmesi için girişimlerde bulunmuştur.
Bununla birlikte, bir kuruma yerleşen engelli öğretmen adaylarının alması gereken "öğretmen olabilir" ifadeli rapor sürecine dair sorunlar tamamen çözülmüş değildir. Şöyle ki; 2016 - 2021 dönemlerinde yapılan atamalarda, farklı illerde anılan belgeyi almak isteyen birçok görme engelli öğretmene, sağlık kurulları bu raporu neye dayanarak ve hangi kıstasları göz önünde bulundurarak vermeleri gerektiğini ifade eden bir düzenleme olmadığını öne sürmüş ve anılan hususta bir rapor vermek istememiştir. Ayrıca, yalnızca görme engelli olma durumunu gözeterek "öğretmenlik yapamaz" benzeri ifadeler içeren sağlık kurulu raporları da düzenlenmiştir. Birçok görme engelli öğretmen adayı farklı hastanelere giderek bu raporu almaya çalışmıştır. Dolayısıyla aşağıdaki çözüm önerilerimizin uygulanması, anılan mağduriyetin giderileceği anlamına gelmektedir.
1) Milli Eğitim Bakanlığı, ataması yapılan engelli öğretmenlerden "öğretmenlik yapabilir" ifadelerini içeren bir rapor talep etmemelidir. Engelli öğretmenler adaylık sürecinde diğer meslektaşlarıyla aynı değerlendirme ölçütlerine tabî tutulmaktadır. Dolayısıyla bu değerlendirme sonunda aday kişinin öğretmenliğe elverişli olup olmadığı durumu netliğe kavuşacaktır. Nitekim 2016 yılı öncesinde yapılan uygulama budur.
2) Şayet bu rapor istenmeye devam edilecekse, Milli Eğitim Bakanlığı, görme engellilerin öğretmen olmasında herhangi bir sorun bulunmadığı hususunda bir genelge ile sağlık kurullarını bilgilendirmelidir.
3) Sağlık kurulu raporu ile öğretmen olabilir ifadeli raporun aynı hastaneden alınması uygulamasından vazgeçilmesi yalnızca bu atama dönemiyle sınırlı olmamalı; tamamen kaldırılmalıdır.
EGED, konuyu takip etmeyi ve yaşanan mağduriyetlerin giderilebilmesi için girişimde bulunmayı sürdürecektir.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.
"Öğretmen olabilir" ifadeli raporu almakta sorun yaşayan görme engelli öğretmen adayları, bu bağlantıdan edinecekleri resmi yazıyı sağlık kurullarına sunabilirler.